Der skal mange ting til for at lave en god podcast. Og en af de ting jeg ofte bliver spurt om er, hvilket udstyr jeg selv bruger og hvad jeg vil anbefale andre at bruge.
Her er en oversigt over det udstyr jeg selv bruger og udstyr jeg anbefaler. Enten fordi jeg kender nogen der bruger det – eller har læst (mange) anmeldelser fra andre brugere. Jeg linker til Thomann og det er affiliate links. Det vil sige jeg optjener point hvis du bruger linket (er ved at spare op til en ny mikrofon). Men der findes mange gode danske webshops der også har udstyret. Og prisforskellen er slet ikke så stor mere.
Digitale lydoptagere.
Til PotterCut bruger jeg Zoom H6n . Den koster en 1.800 kroner, men du får også et helt studie… sådan næsten. Den er lidt stor og klodset, men fantastisk at arbejde med. Grunde til at jeg valgte Zoom H6n er de mange muligheder for at koble eksterne lydkilder til.
Den lyd du hører i PotterCut er lavet med den mikrofon som sidder øverst på Zoom’en. Det er en mega god mikrofon. Det eneste “dårlige” er, at den er meget følsom overfor de fysiske rammer. Du skal være i et blødt miljø for at få den gode lyd. Men så får du god lyd, med masse af “bund” i.
Har du ingen planer om at bruge eksterne kilder, vil jeg anbefale dig Zoom H-1 til ca. 650 kr. Meget nem at bruge og har en rigtig god indbygget mikrofon. Kobler du den direkte til din computer vil den fungere som en USB mikrofon.
Fordelen ved at bruge optagere som Zoom er, at du kan have dem med “i marken”. Altså, at du ikke behøver at have den koblet direkte til computeren.
Er du på kig efter en god mikrofon, så er Rode, Blue og T.Bone gode bud på brands der gør det godt.
Rode Podcaster er en lækker sag. Den koster ca. 1100 kr. Her er et ”bundle” hvor du får et popfilter og et stativ med.
Er du til lidt pænere mikrofoner og god lyd, så har Blue en række spændende mikrofoner. Her er et fedt bundle, hvor du får Blue Yeticaster med et fedt stativ.
T-Bone har et rigtigt godt begyndersæt til ca. 900 kr. T.Bone SC450 med stativ og popfilter.
Den ultimative mikrofon for mig, vil være Shure SM 7 B . Det bliver den næste mikrofon jeg skal have. Men så bliver det også nørdet. Mikrofonen i sig selv koster ca. 2.800 kr. Men den skal have en Cloudlifter som CL-1 Mic Activator , som skal have Phantom Power … og ja, mega svært at finde det helt rigtige setup.
Grunden til at jeg går efter den er, at den ikke er så følsom overfor de fysiske rammer. Det gør det til en nemmere løsning.
“Jamen, hvad er så bedst?”
Alle løsningerne er gode. Og hver for sig vil de lyde godt.
Bløde omgivelser giver god lyd.
Udstyret skal selvfølgelig være i orden – men det skal rammerne også. Og det er her jeg kan høre rigtig mange gå galt i byen. Hårde gulve og vægge er enhver podcasters værste fjende.
The T.Bone Micscreen er lækker. Den koster cirka 660 kr.
Du kan også nøjes med at købe 4 ”moderne æggebakker”. De er 1×1 meter. Dæk de hårde flader til – så får du en meget bedre lyd. Dyner, tæpper og puder er også gode.
Jeg bruger selv Thomann – fordi det er der jeg har handlet og har haft en fantastisk god oplevelse hver gang. Der er også en række danske forhandlere, men udvalget gør at jeg næsten altid ender ved Thomann. Løber du ind i noget der er interessant, så hører jeg gerne om det. Smid en kommentar eller send mig en mail.
Men hvordan interviewer du folk. Via Skype, eller kommer de hjem til dig?
For det nytter vel ikke noget hvis du har top udstyr og deres så er elendigt?
/Claus
Ud af de 48 podcast episoder, er 6 af dem foregået Face2Face. Resten er tager over Skype.
Jeg guider gæsten til, hvordan lyden bliver bedst i deres ende, med det udstyr de nu engang har. Efter vores snak sender de deres lyd til mig – og så samler jeg de to lydfiler, intro, outro, jingle m.m.
Og så lyder det som om vi sidder overfor hinanden.
Venligst
Potter
Jeg har en Beyer M58 mikrofon som jeg virkelig elsker fordi den er utrolig fleksibel. Når jeg er i marken kan jeg bruge den med min Edirol optager – eller smide den direkte i mit videokamera til interviews eller stand-ups.
Hjemme har jeg koblet den til en billig pre-amp fra Behringer – en Mic800 (den er så billig at det er helt tosset) og så et pop-filter. Det giver virkelig god lyd ved skrivebordet.
Spændende. Man kan ikke høre at det ikke er optaget af samme udstyr.
Jeg troede faktisk at du optog lyden via Skype.
Jeg sidder selv og forsøger at optage noget simpelt lyd til et telefonanlæg, men jeg synes det er svært at gøre ordentligt uden at få en masse støj med.
Jeg bruger også Audacity til at redigere med efterfølgende, men det bliver ikke ret godt.
Min mikrofon er også bare en billig headset mikrofon, så der er nok ikke noget at sige til det.
Vil absolut anbefale Rode Podcaster. Dog ikke i den anviste model, men på en arm med en “edderkop”. Ellers hører man det for tydeligt når man rører ved bordet.
En meget potent mikrofon.
Mht. optagelser, så kan jeg anbefale Pamela for Skype. En nem måde hvis man ikke vil sende lydfiler frem og tilbage.
Og så naturligvis Audacity til at editere bagefter.
Hej Ib,
Hvis man vil optage med en H1 mikrofon med et DLSR kamera, fx Canon EOS, hvordan tilslutter man den så?
Er der ikke noget med specialkabler?
Og hvad med fastmontering til kamera?
Lyddelen af DLSR kameraerne er så dårlig, at du skal vælge at synke lyd og video op i redigeringen. Der findes en række plugins der hjælper med den del – alt efter hvad du bruger til at redigere med.
Zoom H1 er ikke en option her – synes jeg ikke. Der er ikke indgange nok – og ikke de rigtige indgange. Her ville jeg klart vælge at gå med Zoom H4.
Men det er vildt Storm P agtigt – og det er svært at forstå, hvorfor de ikke gør det færdigt.
Potter
Som en del af den danske musikforhandlerbranche ærgrer det mig, at det netop er tyske Thomann du henviser dine læsere til 🙁
Jeg vil også lige bidrage med et tip: Bruger man en Zoom H1, så er det muligt at sætte en Røde Lavalier knaphulsmikrofon direkte i H1’eren (ved hjælp af en Micon-2 adapter), og derved være mobil når man indtaler sine speaks. Det fungerer rigtig godt, især til video interviews mv. Bemærk at f.eks. Shures lavalier har for lavt output til at det fungerer ordenligt.
Dette er indspillet på omtalte vis: http://www.youtube.com/watch?v=QbA35hm_e74
Jeg har også set en ny lignende løsning fra Røde – hos 4Sound i øvrigt – bare til iPhone. Den er en del billigere: http://www.4sound.dk/shop/ios-i-o-enheder/roede/smartlav.html
– dog har jeg ikke gjort mig erfaringer med denne.
Mvh
Gunnar
Jeg står over for at købe udstyr, og leder efter råd. Jeg vil derfor blot høre hvornår denne side sidst er opdateret, altså hvor aktuelle rådene er ift. teknologi- og prisudvikling? Den første kommentar er jo næsten tre år gammel. Priserne på de produkter jeg har tjekket lader dog ikke til at have ændret sig 🙂
og en pre amp fra behringer er hvad helt præcist ?
Hejsa,
God guide. Vil dog gøre opmærksom på, at nogle af linksene ikke virker længere – f.eks. dem til Blue-mikrofonerne.
Mvh Kasper
Det er ikke interessant, der er mange gode gratis programmer, du skal vide, hvor du skal se
Når nu du har optaget podcast, hvordan får du dem så ud, hvilken tjeneste, program bruger du?
Er på jagt efter noget der er let, effektivt, ukompliceret, stabilt. Lige til at implementere på hjemmesider, mail, osv osv…..er det gratis gør det heller ikke noget;-)
Jeg vil også lige bidrage med et tip: Bruger man en Zoom H1, så er det muligt at sætte en Røde Lavalier knaphulsmikrofon direkte i H1’eren (ved hjælp af en Micon-2 adapter),
Hej 🙂
Jeg har en Zoom H-4n . Hvad ville du kombinere med for bedre lyd? Og skal jeg have både “skærm” og mikrofon, når der er mikrofon i recorderen?
Kh
Hej Pernille.
Jeg bruger selv Zoom – og bruger den “indfødte” mikrofon. Virker fint.
Et Pop Filter er godt …
Resten handler om at finde et sted med “bløde” rammer.
Bruger selv ungernes puderum.
Venligst
Potter
Et par af dine links går til udgåede produkter. Jeg har en Røde smartLav samt en Røde VideoMic Pro liggende fra et vlog setup – kan de bruges eller skal man få med en decideret podcast mikrofon?